Open menu

En lille nyhed, under denne artikel er det nu blevet muligt, at skrive en kommentar hvis du har en Facebook profil.

Kender du nogen der kan have en fordel i at læse dette blogindlæg så del det meget gerne


Jeg skriver om dette emne denne gang, fordi jeg kan se at man tvivler lidt på det jeg fortæller til min kommune, det er lidt som om de siger ”det passer ikke”. Men problemet er jo faktisk at de ikke ved hvordan, jeg føler det i mit hoved, de kan jo ikke løfte skalpen af og kigge ind i min hjerne.

Jeg har det svært på flere områder, den værste sanseforstyrrelse som jeg ser det er lyde, derefter følger lys-, lugte- og berøring. Jeg mindes da jeg var i skånejob i hos en større automobilforhandler, på Fyn og der blev tabt noget på værkstedet, så var jeg hurtigt ude på værkstedet for at se hvad der skete. Det var træls og meget belastende til sidst, og det var blandt andet en af årsagerne til at jeg måtte stoppe med at arbejde.

At have en sanseforstyrrelse, er ofte en del af Autismen, og sådan er det også hos mange med Autisme – det skal nævnes at det ikke er en diagnose, men en profil der kan laves ved siden af ens Autisme diagnose og denne profil kan udføres af en ergoterapeut der har forstand på det.

Landsforeningen Autisme har udgivet en folder hvor i man kan læse følgende:
Sanseforstyrrelser er udbredte ved autisme. Det kan være følsomhed over for alle de fem ydre sanser, som sender hjernen informationer om den omgivende verden: syn, lyd, smag, berøring eller lugt. Men også de to indre sanser, der holder hjernen informeret om kroppen, kan være berørte, selv om det ofte viser sig som underfølsomhed. De indre sanser har ikke danske navne, da de traditionelt ikke har været betragtet som sanser. De omfatter den proprioceptive sans, som tilnærmet kan kaldes krops- og ledfornemmelsen, og den vestibulære sans, som tager vare på balancen. Der er en god chance for, at du er berørt af nogle af disse sanseforstyrrelser.

Det er noget af en mundfuld at tage vare på – selv for mig, men det er nu sådan, og jeg er så ramt på de tre ydre sanser og når jeg skal være ærlig så er jeg måske også ramt på de to indre sanser, det alene kan måske give svar på hvorfor jeg ser mig selv, som jeg gør det. Og det kan måske også give svar på hvorfor jeg har så svært ved at føle efter hvordan jeg har det. Jeg bliver ofte spurgt om hvordan jeg har og her kommer jeg så bare med svaret at jeg har det ikke godt, eller jeg har det dårligt, det føre ofte til hvorfor kommer du så, eller hvorfor tager du ud og handler når du har det dårligt, eller hvorfor jeg tager på arbejde, men jeg er jo ikke syg som i at være syg – som at kaste op eller i den stil, jeg kan bare ikke fortælle hvordan jeg har det dårligt. Håber at i kan følge mig.

Mine sanseudfordringer:
• Jeg er udfordret ved temperatur udfordringer men det er ved skift mellem sommer og vinter, jeg har fundet ud af at jeg har det bedst i temperatur mellem ca. 10 og ca. 25 grader, når det er voldsomt varmt om sommeren dvs. over ca. 29 grader.

• Jeg får ubehag og stress ved larm, støj, smaske lyde og skingre lyde.

• Jeg får det dårligt med mange mennesker i samme rum

• Når jeg er ude og handle gør jeg det så tit som muligt sammen med min mor, at stå i kø i en butik kan få det til at ramle for mig, den jeg er sammen med skal helst stå bagved mig.

• Jeg kan have stort behov for at sidde stille og slappe af, meget gerne med mine skinner på, hvor jeg derved nemmere kan mærke min krop.

• Selvom jeg så bruger mine forskellige skinner, her mener jeg Armstrækkeskinner og fodkapsler, så kan jeg have svært ved at mærke sult, træthed eller hvordan jeg generelt har det.

• Jeg trækker mig fra bestemte aktiviteter fordi jeg helst vil se på, det kan f.eks. være legen med en faldskærm og hvor man som bruger bliver placeret under faldskærmen hvorved faldskærmen glider ned over kroppen, det kan jeg slet ikke klare.

Vi som har disse sanseforstyrrelser har ikke et filter, som kan fra sortere disse gener som det jo er, når filteret er i stykker, jeg overvældes og overstimuleres ofte alt for let, og alle stimulationer kan der ved resultere i en nedsmeltning, men nedsmeltningen kan undgås, ved at jeg selv giver tegn på, at jeg har brug for ro til at komme mig. Ofte begynder jeg at blive urolig. Men det kan være svært for mig – at vise hvornår at nok er nok.

Jeg ved også at det kan være svært for omgivelserne at forstå, hvordan jeg har det og det er her at jeg bruger min blog, for det er her på bloggen jeg kan fortælle hvordan jeg har det.

Man modtager konstant indtryk fra vores sanser, alle indtryk sorteres og bearbejdes i hjerne, nogle sanseindtryk er uden betydning og sorteres fra, det kan være støjen fra gaden, mens andre indtryk får os til at reagere.
Men det er ikke alle der formår at styre gennem alle de sanseindtryk, ingen har en perfekt sansebearbejdning. Normale mennesker uden sanseforstyrrelser kan navigere uden om og kun hæfter sig ved det væsentlige, men os med sanseforstyrrelser vi har ikke den mulighed.

Intensiteten af lyde, lys, lugte og andre følelser gør at, jeg er ekstra følsom, det gør at jeg har svært ved at gå til koncert, tage i teater, gå i biografen og mange af de andre ting som er normalt.

Jeg har lige siden folkeskolen haft indlæringsvanskeligheder – ellers ville jeg jo ikke kunne være blevet fritaget for engelsk som jo ellers var obligatorisk fra 5. klassen dengang jeg gik i skole.

Med sanseforstyrrelsen som jeg oplever den, der oplever jeg et meget lavt selvværd, jeg er meget usikker på mig selv, men også på verden uden for mig selv. Jeg kan jo ikke stole på mine sanser – hvordan skal jeg så kunne stole på verden uden for mig selv?

Jeg har opbygget en solid struktur, som jeg anvender rigtigt meget uden min struktur i hverdagen så ville mit liv være et ragnarok, men brydes mønstret – altså strukturen så vælter det hele, det har jeg kunne se under den orlov jeg har været igennem. Strukturen med de faste gære mål blev revet væk under mig. Og det var til meget stor frustration, men det kommer jeg ind på, på et andet tidspunkt.

Mange med autisme kan have sanseforstyrrelser, man kan opleve at lys kan være for kraftigt, flimmer, eller at lyde kan være så dominerende, at det er svært ja direkte umuligt at forholde sig til andet.
Derfor er det at omverden ikke kun skal tænke på sig selv, men også give plads til os med sanseforstyrrelser, og i bund og grund skal der være plads til os alle sammen.

Der er så meget der er gået op for mig bare inden for de sidste to et halt år hvor jeg har haft vide om min autisme. Og ikke nok med det, der dukker hele tiden ny viden op – det gør der når min mor og jeg snakker omkring min barndom.


Som noget nyt udformer jeg selv mine nyhedsbreve, og vælger selv hvad der skal stå i dem fra gang til gang, kunne du tænke dig at modtage mine nyhedsbreve så tilmeld dig her på siden, jeg udlevere ikke mail adresser 3-part, den mail adresse du opgiver her på siden bruges kun til mine nyhedsbreve.

Nyhedsbrevet kan indeholde information, som ikke udgives på bloggen eller hjemmesiden. Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrev.

Skulle du have lyst, kan du se alle tidligere udsendte, nyhedsbreve her på hjemmesiden, klik her for at se tidligere nyhedsbreve.