Open menu
Hvedeknopper med bageenzym
Hvedeknopper med bageenzym
Hvor jeg elsker duften og smagen af Kardemomme, jeg får næsten lyst til, at synge Boller op og Boller ned i min mave, skønt at den sang intet har, at gøre med Storebede dag. Men jeg elsker den her dag på året, hvor man sidder sammen eller bare alene og nyder en frisk bagt.

Men vi er jo mange her i 2020 som holder sammen hver for sig, for at holde afstand, for at beskytte de svage i samfundet.
 
Men for, at vende tilbage til hvorfor vi spiser varme hveder, og traditionen med at spise varme hveder opstod, fordi bededag skulle være en arbejdsfri bede- og bodsdag.
 
 
Når der blev ringet med kirkens store klokke, var det et signal til, at alle skulle holde fri, og al handel skulle ophøre. Man skulle faste indtil gudstjenesten og måtte hverken arbejde, rejse, lege eller spille.
 
 
Selv bageren skulle holde fri og kunne derfor ikke bage frisk brød på dagen. I stedet bagte bagerne hvedeknopper aftenen før, og folk kunne så købe dem dagen inden bededag og varme dem på selve dagen.
  • fredag, 1. maj 2020
  • 1514
  • Kategori Bagværk
  • køkken type Latin
  • Sværhedsgrad Nem
  • ingredienser: 30 g Tørgær, 30 g Bageenzymer, 12 g Salt, 20 g Sukker, 1200 g Manitoba mel (eller anden mel med højt protein), 3 tsk Kardemonde, 2 stk Æg, 6 dl Vand
Fremhævet
Italiensk Biksemad
Italiensk Biksemad

Jeg har valgt at kalde den her opskrift for itailiensk Biksemad, dels fordi der er flere ting i men også fordi man kan komme det i man har lyst til, denne ret rækker til 2 personer og den er fryseegnet.

Man kan med stor fordel undlade at tilsætte kød af nogen art og så er det en vegetar ret, da jeg bruger ost som pynt, kan den ikke i min optik ikke være vegansk. Osten er endvidere med til at fremhæve smagen af de friske grøntsager.

Men jeg har valgt ikke at sætte den ind under vegetar opskrifter eftersom jeg har kød i denne portion, men den er super god og meget simpel at lave.

  • torsdag, 12. august 2021
  • 127
  • Kategori Pasta
  • køkken type Latin
  • Sværhedsgrad Super nem
  • ingredienser: 300 g Store tomater (2 store), 100 g Squash , 2 stk Chili (styrke 4), 1 fed Hvidløg, 150 g Løg, 1 spsk Tørret oregano, 100 g Parmesan ost, 250 g Fusilli Fuldkornspasta, 2 spsk Groft Salt, 3 L Vand
Juleboller
Juleboller
Ingen jul uden juleboller af den gode gammeldags slags, som er lavet på en god gærdej, her har jeg brugt min opskrift på Hvedeknopper og er blevet spækket med rosiner, syltet appelsinskal, frisk revet appelsinskal, sukat og ikke at forglemme cocktailbær.
 
Det er første gang jeg selv har bagt dem her, så jeg er spændt på hvordan de er blevet, men alene duften af dem her efter endt bagning er vidunderlig.
Så jo de skal nok være blevet gode, men meget luftige er de ihvert fald.
  • lørdag, 30. november 2019
  • 925
  • Kategori Bagværk
  • køkken type Latin
  • Sværhedsgrad Nem
  • ingredienser: 100 g Gær, 6 dl Vand, 2 tsk Salt, 5 tsk Kardemonde, 3 spsk Sukker, 2 stk Æg, 1200 g Manitoba (eller anden hvedemel med højt protein), 1 stk Fint revet skal af appelsin, 100 g Cocktailbær, 100 g Kandiseret appelsinskal, 100 g sukat, 100 g rosiner
Fremhævet
Karamel æblesmør
Karamel æblesmør

Æbelsmør uden smør, lyder det skørt? både og - men fordelen her er at det ikke indeholder fedt af nogen art. Men hvad er det så - det er æblemos der koges ind så den bliver tyk, i mit førsteforsøg brændte den på, dvs. det var sukkeret der brændte på - men det gør intet for det smager bare skønt.

Hvor jeg har jeg fået ideen fra, det har jeg set hos syltedronningen, hun har lært at lave den af en i Sverige, Karamel Æblesmør stammer et sted fra mellem USA og England. Så har jeg kortet det ned i korte træk.

Hvorfor jeg har lavet det, for at finde på noget nyt og meget anderledes, og så er det sådan at jeg slapper af når jeg står enten og bager eller laver noget helt andet i mit køkken. Jeg ved godt at det kan lyde ynderligt i nogens øjne, men det er nu sådan jeg har det med min krop. Og så er det jo sådan at jeg gerne vil give væk af min erfaring, og inden længe kommer der æbler mange steder når de modnes her i sensommeren og til efteråret.

Bortset fra det så syndes jeg opskriften er super nem, for æblerne skal ikke skrælles. Har du mod på at fortsætte. 

Hey hey hey - Karamel Æblesmøret kan bruges alle de steder hvor du normalt bruger smør, og egner sig særdeles godt som nyt smør under en skive ost, mums siger jeg bare.

  • mandag, 9. august 2021
  • 231
  • Kategori Syltning
  • køkken type Latin
  • Sværhedsgrad Super nem
  • ingredienser: 1500 g Æbler, 150 g Sukker, 250 g Vand, 0.5 tsk Salt
Fremhævet
kardemommesnurrer
kardemommesnurrer

Jeg kan godt og mon ikke også at du kan li kanelsnegle, og så er det at det her er fætteren til kanelsnegle,  intet mindre end som Kardemommesnurrer, det kunne såmænd også havde være kanelsnurrere eller hvad med nutellasnurre, kært barn har mange navne, nå men det er dett så ikke i dag, i dag er det Kardemommesnurrer og jeg er helt tosset med Kardemomme det er krydderi der minder om mange ting på en gang. Ja ret skal være ret, jeg kan ikke stå og røre med en gryde ske så jeg brugte min køkkenmaskine i stedet for, det er trodsalt nemmere for mig end som at stå og slås med en grydeske og skulle komme melet og smørret i lidt efter lidt. Nå men en anden ting, jeg havde ikke lige noget mælk så jeg har brugt vand og piskefløde i stedet for...

  • fredag, 30. juli 2021
  • 173
  • Kategori Kager
  • køkken type Latin
  • Sværhedsgrad Super nem
  • ingredienser: 200 g Smør, 2.5 dl Mælk, 12 g Tørgær, 2 spsk Sukker, 2 stk Æg (M/L), 1 tsk Salt, 1 tsk Kardemomme, 600 g Hvedemel, 0.5 stk Revet skal af citron, 150 g Smør, 150 g Sukker, 2 tsk Vaniljesukker, 1 spsk Kardemomme, 1 stk Æg, evt. glasur til pynt, men absolut ikke nødvendigt
Knækbrød med nødder
Knækbrød med nødder

Rundt om på internettet findes der et hav af opskrifter på knækbrød. Mange af dem kan virke noget ”tørre” i konsistensen og det så samler sig til en kugle i munden der end ikke er til at få ned. Ok jeg ved det godt at knækbrød er tørre, men der skal nu være forskel på købe og hjemmebagt knækbrød. Her er en god opskrift, som jeg håber du kommer til at elske, den tager ikke lang tid at lave, og så håber jeg at både dine gæster og børn vil spise til der ikke er flere. Jeg ved bare at jeg skal have en lås på min beholder!

  • tirsdag, 7. januar 2020
  • 927
  • Kategori Bagværk
  • køkken type Latin
  • Sværhedsgrad Super nem
  • ingredienser: 1 dl græskarkerner, 1 dl solsikkekerner, 1 dl chiafrø, 1 dl havregryn, 1 dl pekannødder (eller anden nød), 1 dl majsmel, 2.5 dl Ølandshvedemel , 1 tsk bagepulver, 2 tsk salt, 1 dl olie, 2 dl vand
Kogning af tørrede bønner
Kogning af tørrede bønner
Det er nemt at gå ud og købe en dåse færdig kogte bønner til sin Chili Con Carne, men så er det også langt svære at sætte sit personlige præg på sin endelige ret.
 
Bønner og kikærter er sunde, billige og lækre og det gælder især hvis man gør sig den umage at koge dem på den rigtige måde.Her får du de et godt tip for kogning af bønner og kikærter.
 
Husk endelig at suppler med oplysningerne på din emballage, fordi det vil give dig en ca. tid for hvor længe dine bønner eller kikærter skal koge. 
 
De fleste større bønner og kikærter siger man 45-60 minutter efter 10-12 timers iblødsætning. Den nøjagtige kogetid afhænger dog af alderen på dine bønner. Og hvor længe de har stået til udblødning. Mine har stået i blød i 24 timer.
 
Hvor har jeg så opskriften fra:
 
Jeg har selv tilføjet mine personlige ønsker og behov, så det bliver min personlige med mine ønsker og behov.
  • tirsdag, 9. februar 2021
  • 626
  • Kategori Ris / Bulgur / Kerner / Bønner
  • køkken type Latin
  • Sværhedsgrad Super nem
  • ingredienser: 300 g Tørrede bønner eller kikærter, 1 stk Lille løg, 2 fed Hvidløg, 1 stk Laurbærblad , 1 tsk Tørret timian , 2 stk Chili (styrke 5), Olivenolie, Salt
Fremhævet
Kogte basmatiris
Kogte basmatiris

Der findes et hav af muligheder på at koge ris, den her metode har nu garanteret mig løse basmatiris ikke mindre end 5 gange, senest den 23. august 2021 - jeg skulle have gæster dvs. en god veninde jeg har. De ris jeg her koger på denne metode er sikker.

Bruger du Jasmin eller Basmati ris anbefaler jeg at du vasker dine ris under rindende vand, gerne håndvarmt og indtil vandet er klart, dette gøres nemmest i en sigte eller si. Der sidder en del støv på ris når det er Jasmin og Basmati, og skylles det ikke af vil de klumpe sammen under kogningen. Når du er færdig med at skylle dine ris skal de sættes i blød de skal stå mindst i 20 minutter men gerne i 40 minutter - det gør kogningen nemmere.

  • tirsdag, 24. august 2021
  • 280
  • Kategori Ris / Bulgur / Kerner / Bønner
  • køkken type Latin
  • Sværhedsgrad Super nem
  • ingredienser: 450 g Ris (Jasmin eller Basmati), 1000 g Vand, 1 spsk salt, 2 spsk olivenolie, 2 tsk Citronsaft
Kransekagekonfekt
Kransekagekonfekt

Vidste du at kransekage og kransekage konfekt er en Dansk opfindelse? Læs mere lege her under.


En kransekage er en kage, der består af marcipan, sukker og æggehvider.

I Danmark har vi tradition for at nyde et stykke kransekage nytårsaften, hvor den serveres ved årsskiftet kl. 00:00 med et glas bobler, mens der synges ’Vær velkommen, Herrens år’.

Kransekagen associeres derfor ofte med fest, farver og fyrværkeri nytårsaften, men vi nyder den også til andre festlige begivenheder som fx bryllup og konfirmation.

Kransekagen kan serveres i små mundrette bidder, eller den kan bygges op i lag af mindre og mindre kransekageringe, indtil den former et flot kransekagetårn. Dertil pyntes den flot med glasur, flag, glimmer, stjernekastere eller andet festlig pynt. På toppen placeres ofte en festlig figur alt efter begivenheden: En baby til et barnedåb, en studenterhue til konfirmation eller et flot brudepar til et bryllup.

Der hersker ingen tvivl om, at kransekagen er et fast element, når vi skal fejre en glædelig begivenhed i Danmark og for på Odense Marcipan, har kransekagen en særlig plads i deres marcipanelskende hjerter.

Kilde: https://www.odense-marcipan.dk/temaer/kransekage


Nytårsaften og Kransekage hører sig til, og de små fine kransekagetoppe er perfekte, hvis man blot lige har en lille rest marcipan – eller man planlægger den store bagedyst – og dermed helt perfekt til vores nytårsaften i år, hvor min mor og jeg holder en lille og enormt hyggelig nytårsaften. Alene sammen nu også oven på al den ulykke som vi har været ramt af gennem de sidste 4 år, senest mig der sidst i oktober 2020 blev ramt af et krampeanfald. Og derved fik ændret vores og ikke mindst mine super faste rutiner og planer med et kæmpe slag.

Jeg glæder mig! Helt vildt faktisk. Både til en stille, festlig og hyggelig aften med min mor og til et nyt år – jeg er klar på at tage godt afsked med 2020 og glæder mig virkelig meget til 2021, som jeg har intentioner om at fylde med rare oplevelser, nærvær, samvær og lige dele rolige stunder og gode projekter, som jeg glæder mig til at tage fat på.

  • søndag, 8. november 2020
  • 572
  • Kategori Kager
  • køkken type Latin
  • Sværhedsgrad Super nem
  • ingredienser: 1300 g Marcipan (Odense ren rå), 250 g Æggehvider, 240 g Flormelis
Langtidshævet Foccacia med tomatfyld
Langtidshævet Foccacia med tomatfyld
Foccacia er et fladbrød i familie med Pizzaen. Her i en version med tomatsauce i bunden, med lidt revet cheddar ost og toppet med Spansk chorizo pølse og pyntet med Basilikumpesto.
  • tirsdag, 16. juli 2019
  • 914
  • Kategori Bagværk
  • køkken type Latin
  • Sværhedsgrad Nem
  • ingredienser: 50 g Gær, 5 dl Vand, 250 g Tipo 00, 250 g Hvedemel med fuldkorn, 1 spsk Sukker, 1 tsk Salt, 1 spsk Olie, 2 fed Hvidløg, 3 tsk Tørret oregano, 1 tsk Tørret timian, 5 dl Tomat pure, 1 tsk Salt, 1 stk Chili (efter egen smag og styrke)
Save
Cookies user prefences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline