Open menu
Fuldkornsboller med havregrød
Nem
Havregrød har længe været en klassiker hos de danske børnefamilier. Det er der flere årsager til. Den første er at det nemt at lave ; den anden er at de fleste børn kan lide det ; den tredje er at det langtidsmættende og den sidste er at det er billigt. Havregrød er derudover en god måde at få gang i forbrændingen på, indeholder flere vigtige mineraler og vitaminer og en del essentielle sunde fedtsyrer. 

Fordelen ved at tilsætte havregrød til bollerne er at de dels bliver mere grove men også at havregrøden er med til at holde bollen lidt mere fugtig syndes jeg.

Del denne opskrift

Kategori: Bagværk
Sæsoner

ingredienser

Havregrød

50 g Havregryn
3.5 dl Vand
0.5 tsk Salt

Dej

4 spsk Sukker
1200 g Hvedemel med Fuldkorn
200 g Fuldkornsmel
400 g Manitoba
1 portion Havregrød
4 tsk Salt
75 g Gær
3 Stk Æg
5 dl Vand
100 g Raps Olie (kan udelades)

Fremgangsmåde for Fuldkornsboller med havregrød

Fremgangsmåde på havregrød:

Kom havregryn, vand og salt i en tykbundet gryde. Bring grøden i kog ved jævn varme og under omrøring. Kog grøden ved svag varme, stadig under omrøring i ca. 5 min. - til grøden har en passende konsistens. Afkøl grøden til den er håndvarm ca. 37°C.

- - -

Fremgangsmåde på bollerne 

Opløs gæren i det lunkne vand, og tilsæt derefter havregrøden og bland det godt, herefter tilsætter du æg, sukker og salt samt olie. Husk at piske det godt sammen.

Tilsæt herefter Fuldkornsmelet, og lad det blande godt sammen, her skal du lade det blande godt sammen. På denne måde er havregrøden med til at optage fedtstoffet.

Derefter tilsættes resten af ingredienserne langsomt og dejen æltes indtil den slipper kanterne på skålen, cirka 10 til 15 minutter – brug evt. en røremaskine.

Lad dejen hvile overdækket i 20 minutter.

Del dejen i 30 lige store stykker og form dejstykkerne til boller.

Sæt bollerne på en til to bageplader med bagepapir og lad dem  hæve tildækket i 60 minutter på et lunt sted.

Bollerne kan med fordel pensles med sammenpisket æg inden de sættes til hævning.

Bag bollerne i en forvarmet ovn ved 220 °C (varmluft 200 °C) på midterste rille i ca. 15 til 20 minutter. Bollerne er færdigbagte når de lyder hule, hvis du banker forsigtigt på dem.

Lad bollerne køle af på en bagerist.

Noter

Bageenzymer giver dig brød og rundstykker som hos bageren!

Ved at tilsætte bageenzym får du et bagværk der er meget mere let og luftig, tyndere skorpe, brødet får en flottere farve ved afbagning, og holdbarheden forlænges.

Der tilsættes 1-2% Bage Enzymer til melmængden, altså hvis du bruger 1 kg mel til en dej, skal der tilsættes 10 til 20 gram Enzym.

Bage Enzymer kan tilsættes alle brød-deje, men der findes opskrifter der er opbygget omkring brugen af Enzym.
 
Hvad er Bage Enzymer?
Enzymer findes alle steder – både i din krop helt naturligt, men også i vaskepulver og det er selvfølgeligt ikke de samme slags enzymer. Enzymer kan altså være rigtigt mange forskellige ting, men fælles for dem er, at de er biomolekyler der forøger hastigheden af kemiske reaktioner – som f.eks. også sker når brød hæver.
 
Populært sagt, giver Bage Enzymer gærdejen noget at arbejde med! Ved afbagning “forsvinder” Enzymerne, da de kun reagerer ved temperaturer op til omkring 60ºC. Der er altså ingen Enzymer tilbage i det færdige brød.
 
 
Populært sagt, giver Bage Enzymer gærdejen noget at arbejde med! Ved afbagning “forsvinder” Enzymerne, da de kun reagerer ved temperaturer op til omkring 60ºC. Der er altså ingen Enzymer tilbage i det færdige brød.

Vær den første til at skrive en anmeldelse

Din e-mail-adresse bruges ikke på nogen måde

Del denne opskrift