Open menu
Kogning af tørrede bønner
Super nem
Det er nemt at gå ud og købe en dåse færdig kogte bønner til sin Chili Con Carne, men så er det også langt svære at sætte sit personlige præg på sin endelige ret.
 
Bønner og kikærter er sunde, billige og lækre og det gælder især hvis man gør sig den umage at koge dem på den rigtige måde.Her får du de et godt tip for kogning af bønner og kikærter.
 
Husk endelig at suppler med oplysningerne på din emballage, fordi det vil give dig en ca. tid for hvor længe dine bønner eller kikærter skal koge. 
 
De fleste større bønner og kikærter siger man 45-60 minutter efter 10-12 timers iblødsætning. Den nøjagtige kogetid afhænger dog af alderen på dine bønner. Og hvor længe de har stået til udblødning. Mine har stået i blød i 24 timer.
 
Hvor har jeg så opskriften fra:
 
Jeg har selv tilføjet mine personlige ønsker og behov, så det bliver min personlige med mine ønsker og behov.

Del denne opskrift

Kategori: Ris / Bulgur / Kerner / Bønner Tilbehør
Sæsoner

ingredienser

Bønner og kikærter

300 g Tørrede bønner eller kikærter

Smagsgivere

1 stk Lille løg
2 fed Hvidløg
1 stk Laurbærblad
1 tsk Tørret timian
2 stk Chili (styrke 5)
Olivenolie
Salt

Fremgangsmåde for Kogning af tørrede bønner

DAG 1: Iblødsætning
Tjek dine bønner eller kikærter og sorter ødelagte bønner og eventuelle fremmedelementer fra. 

Put bønnerne eller kikærterne i en skål eller gryde med låg og dæk dem med rigeligt vand. Tilsæt salt og lad bønnerne/kikærterne stå i vandet i 12 timer. Undervejs udskifter jeg vandet 3 til 4 gange, og skyller bønnerne eller Kikærterne under rindende vand, mellem udskiftningen af vandet.

Se Tip #1 længere nede på siden.

DAG 2: Kogning af bønner eller kikærter
Hæld udblødningsvandet fra bønnerne/kikærterne og skyl dem under rindende vand et øjeblik.

Put bønnerne/kikærterne i en gryde og hæld rigeligt friskt vand på. Put alle smagsgiverne op i gryden. 

Se Tip #2 længere nede på side.

Bring gryden i kog. Når gryden er i kog skruer du ned for varmen så vandet kun netop simre. Kog bønnerne eller kikærterne under låg i ca. den tid der er angivet på din emballage, men husk at holde godt øje. Mangler bønnerne vand undervejs tilsætter du mere sådan at bønnerne hele tiden er dækket af vand.

Som udgangspunkt skal Kidneybønner koge i ca. 1 time, mens kikærter skal koges i 1,5 time. 

Se Tip #3 længere nede på siden.

Når bønnerne har nået det stadie hvor de er næsten møre er det tid til at tilsmage kogelagen med salt og lidt olivenolie samt eventuelt yderligere krydderier. Smag på kogelagen til du synes den smager dejligt. Når den smager godt vil dine bønner også komme til at smage godt.

Noter

TIP #1:
Udblødningen kan godt foregå i stuetemperatur så længe det ikke er for varmt. Er det meget varmt er det bedst at stille skålen i køleskabet.

TIP #2:
Det er ikke farligt at smage på kogelagen.

Kog bønnerne/kikærterne helt møre i kogelagen og lad dem herefter stå i kogelagen, mens den køler ned. Jeg anbefaler at lade bønnerne stå i mindst 45 minutter og meget gerne længere. 

TIP #3:
Husk kun at tilsætte en lille bitte smule salt på dette tidspunkt.

Husk at du selv kan vælge smagsgivere alt efter hvad du bedst kan lide og hvad der passer til den ret du skal bruge bønnerne/kikærterne til. Mit forslag i ingrediens listen passer til de fleste bønner, men kan sagtens tilpasses.

Vær den første til at skrive en anmeldelse

Din e-mail-adresse bruges ikke på nogen måde

Del denne opskrift