Open menu
Fremhævet
Gyros - græske fladbrød
Super nem
Mit første bekendtskab med denne opskrift kom først i maj 2021 - faktisk i go' morgen Danmark hvor Nikolas Strangas var gæste kok.
 
Det er Gyros som du måske lige kender det, Gyrosen her er faktisk selve brødet som så ligner et pitabrød, men nok engang ikke som de velkendte pitabrød som du går ud og køber, her er det et brød som skal steges på panden (bagning af brød på pande). Det er virkelig en lækker spise og noget som bare er super nemt at stå med. Jeg vil tillade mig at sige at næsten alle kan være med her. Det kræver en god dej - du læser netop optakten til opskriften her, og så en god portion tålmodighed - dejen skal lige stå og hæve, og en god pande der kan tåle godt med varme og noget Olivenolie - evt. en god Spansk Olivenolie.
 
De her Gyros - fladbrød kan på en måde sammenlignes med alm. Pita brød men så alligevel ikke for de puffer ikke op på samme måde som alm. pitabrød, og dem her skal ej heller fyldes op på samme måde. Man lægger fyldet ovenpå brødet og vikler så brødet rundt omkring fyldet.
 
Så nu er der ingen kamp om at få pita brødet til at puffe op så man lige kan få fyldet ind i dem, jeg er stor fan af de her brød.

Del denne opskrift

Kategori: Madbrød
Sæsoner Alle

ingredienser

Dejen

500 g Tipo 00 (hvedemel)
10 g Bageenzymer (kan udelades)
15 g Tørgær (eller 25 g alm. gær)
6 g Middelhavs salt (groft)
15 g Sukker
250 g vand
30 g Olivenolie

Fremgangsmåde for Gyros - græske fladbrød

Start med at blande alle de tørre ingredienser i røre skålen.
 
Tilsæt vandet og start din røremaskine eller begynd at arbejde med dejen med hænderne, hvis du som jeg har en røremaskine så skal dejen æltes i ca. 10 minutter, ved max. trin 2, men det kommer meget an på hvilken maskine du har.
 
Lad dejen stå og hæve en times tid med et klæde over evt også med en frostpose lagt hen over, du kan evt. smørre lidt olie på posen så den ikke klæber fast i dejen. Lader du dejen hvile natten over så fordel noget olivenolie på dine hænder og smør derved dejen ind med lidt olivenolie så er det nemt at få dejen ud af posen næste dag.
 
Del dejen i 10 lige store stykker med en vægt på ca. 82 til 85 g pr. stk. trill hvert stykke til en bolle.
 
Imens varmer du en pande op ved god jævn varme til god varme (trin 7 af 9).
 
Nu skal du rulle hvert af dine boller / stykker ud, tro mig nå jeg skriver at de hæver godt op, så du skal på bordet ruller hvert stykke meget tynd ud, omkring til en tykkelse på 2 til 3 mm - du skal rulle med enten en rullepind eller en kagerulle, det kan også være et skaft du bruger til at rulle med. Det er helt op til dig selv hvad du vælger at bruge.
 
Når du er færdig med at rulle skal hvert brød prikkes med en gaffel, og prik gerne mange gange, undgå helst at prikke igennem.
 
Nu skal du stege dine brød et ad gangen på den varme pande, panden må gerne have lidt olie på, da brødene ellers gerne vil hænge i, dvs. du skal stege i lidt olie, prøv dig frem for mig lykkedes det fint med ca. 1 spsk. olivenolie hver gang. Dine brød er færdige på 3 til 4 minutter og skal være lysebrune / gyldne på begge sider.
 
Kom de færdige brød på en tallerken, og dæk dem til med et rent viskestykke - så holder de sig bløde. Du kan med fordel bagedem på forhånd og så varme dem op når du skal bruge dem, brødene kan også holde sig efterfølgende nogle dag i en plastikpose. 

Noter

Et par gode tips.
 
Brødene er selvfølgelig allerbedst når de er nylavede.

Men de kan opbevares i en plastpose. Kom dem i posen, mens de stadig er lune – så forbliver de bløde. 
 
Et godt tip: Prøv at pensle den ene side med olie og drys med enten sesamfrø eller nigellafrø. Det smager skønt.

Vær den første til at skrive en anmeldelse

Din e-mail-adresse bruges ikke på nogen måde

Del denne opskrift