Open menu
Fremhævet
Rustik råstegt biksemad
Super nem

Rustik råstegt biksemad her på siden er nødvendigvi ikke som den rigtige biskesemad, men jeg har her valgt at fortolke den i en ny version, jeg har valgt at bibeholde bå bacon og løg, men så adskiller den sig også ved at jeg har valgt bruge rå kartofler og gulerødder, og selvfølig løg og noget kød, her i dag har jeg brugt bacon mix.

 

Oprindeligt er biksemad, stykker af kogt kartoffel som blandes med stegte løg og kødstykker og steges på en varm pande. Retten serveres ofte med spejlæg og/eller syltede rødbeder og gerne med HP-sauce, worcestershire sauce (engelsk sauce) og/eller ketchup til, samt ofte med rugbrød ved siden af. Retten kan også serveres med bearnaisesauce.

Retten er oprindelig en måde at anvende rester fra tidligere måltider.

Biksemad er oprindeligt et sømandsudtryk for plukkekød, hvorfor biksemad med stor sandsynlighed har nære relationer til det maritime køkken. Biksemad kan, så vidt vides, dateres tilbage til 1800-tallet.

Den svenske "pyttipanna" er den samme ret som biksemad.

Del denne opskrift

Kategori: Svinekød
Sæsoner

ingredienser

Retten

300 g Baconmix (købt i Rema1000)
600 g Kartofler
200 g Gulerødder
200 g Zittauerløg (alm. guleløg)
4 spsk Raps Olie

Tilbehør

Persille til pynt
8 skiver Rødbeder
Worcestershire Sauce / Engelsk sauce
4 skiver rugbrød

Fremgangsmåde for Rustik råstegt biksemad

Jeg har brugt min Kenwwod køkkenmaskine og snitte redskabet Kenwood KAX400PL for at lave små tern af løgm gulerødder og kartofler, snitte redskabet kan også bruges til at skære kød hvis det var.

Kom bacon på panden sammen med 1 spsk. olie, olien er med til at hjælpe baconen til at blive stegt frem for at det kan risikere at blive kogt på panden. Imens ordner du løget.

Pil og skær top og bund løgene, snit herefter løg i mindre tern eller som du nu bedst kan gøre det. Kom løg på panden sammen med bacon, og steg det ved middelvarme (trin 6 af 9).

Imens du steger løg og bacon, vasker du kartoflerne - jeg lod skrallen sidde på kartoflerne da der er masser af god næring og vitaminer i denne endnu. Skrup evt. kartoflerne med en skuresvamp (grydesvamp). Skræl og skyl gulerødderne inden de skæres i tern, enten med en kniv eller på det omtalte skæreværktøj eller ligende værktøj.

Når løg har skiftet farve, og begynder at blive brunt/branket i kanterne er det tid til at tilsætte de skårene grøntsager og kartofler. Det hele vendes rundt, kan dækkes med låg i 5 til 10 minutter på (trin 4 af 9). Rør gerne flere gange undervejs.

Inden servering skrues op på (trin 8 af 9) i 4 til 5 minutter. Så det lige kan få lidt stege skårpe på både kartofler og gulerødder.

Noter

Serveres evt. med rugbrød, rødbeder og spejlæg samt evt. Worcestershire Sauce Engelsk sauce, har du selv lyst til at lave din egen Worcestershire Sauce Engelsk sauce så finder du opskriften her.

Vær den første til at skrive en anmeldelse

Din e-mail-adresse bruges ikke på nogen måde

Del denne opskrift