Open menu
Gastrik
Gastrik
Vil du selv lave den ultimative smags giver til dine mad retter så skal du prøve at lave Gastrik - det er super enkelt og nemt at lave.
 
Gastrik er en karameliseret sirup lavet af sukker og en eddike som kan være rød- eller hvidvins eddike eller en æbleeddike, i denne opskrift har jeg anvendt æble eddike.

For Gastrikken har både bitre, syrlige og sødmefulde smagsnoter foruden smagsnoter af nødder og frugt. Brug Gastrik til at smage dine retter til, hvad enten det er dressinger, saucer, gryderetter eller supper. Du kan også bruge den til at glasere kød, fisk og grøntsager med, hvor eddiken fremhæver umamismagen i kød og fisk.

Gastrik er også velegnet, når du laver mad med et minimum af fedt, da smags intensiteten i Gastrikken tilføjer din ret så stor smags oplevelse, at der ikke er samme behov for at bruge smør eller fløde til at runde fx en sauce eller suppe af.

 
  • Kategori Saucer
  • Sæsoner Alle
  • Sværhedsgrad Super nem
  • ingredienser: 2.5 dl Æble eddike, 125 g Sukker
Fremhævet
Gyros - græske fladbrød
Gyros - græske fladbrød
Mit første bekendtskab med denne opskrift kom først i maj 2021 - faktisk i go' morgen Danmark hvor Nikolas Strangas var gæste kok.
 
Det er Gyros som du måske lige kender det, Gyrosen her er faktisk selve brødet som så ligner et pitabrød, men nok engang ikke som de velkendte pitabrød som du går ud og køber, her er det et brød som skal steges på panden (bagning af brød på pande). Det er virkelig en lækker spise og noget som bare er super nemt at stå med. Jeg vil tillade mig at sige at næsten alle kan være med her. Det kræver en god dej - du læser netop optakten til opskriften her, og så en god portion tålmodighed - dejen skal lige stå og hæve, og en god pande der kan tåle godt med varme og noget Olivenolie - evt. en god Spansk Olivenolie.
 
De her Gyros - fladbrød kan på en måde sammenlignes med alm. Pita brød men så alligevel ikke for de puffer ikke op på samme måde som alm. pitabrød, og dem her skal ej heller fyldes op på samme måde. Man lægger fyldet ovenpå brødet og vikler så brødet rundt omkring fyldet.
 
Så nu er der ingen kamp om at få pita brødet til at puffe op så man lige kan få fyldet ind i dem, jeg er stor fan af de her brød.
  • Kategori Madbrød
  • Sæsoner Alle
  • Sværhedsgrad Super nem
  • ingredienser: 500 g Tipo 00 (hvedemel), 10 g Bageenzymer (kan udelades), 15 g Tørgær (eller 25 g alm. gær), 6 g Middelhavs salt (groft), 15 g Sukker, 250 g vand, 30 g Olivenolie
Hjemmelavet fuldkorns pasta
Hjemmelavet fuldkorns pasta
Jeg har for mange år siden selv lavet min egen pasta og rullet det ud på en pastamaskine, den var med et håndsving. Men efter jeg har fået fat på Kenwood køkkenmaskine så kan man købe sig til ekstra udstyr så man selv kan stå og rulle sine lasagneplader ud, man kan og få lave strimler.
 
Det er altså så meget bedre at lave sin egen pasta, for man kan få den lige som man måtte ønske det, man kan lave den så tilpas grov som man vil eller med de smage man nu måtte ønske sig. Det vil sige at du kan tilsætte lige den smag du vil med f.eks. friskhakkede krydderurter, revet citronskal eller hvad man nu føler for.

Det er forholdsvis nemt at lave sin egen pasta, men det kræver også lidt ekstra tid. Men når det så er skrevet, så bliver resultatet (efter min mening) også mange gange bedre end den færdigkøbte friske pasta.
 
Melet til pasta
Når man normalt skal lave frisk pasta, skal man gå efter mel med højt proteinindhold, det kan være en god Tipo 00 eller Durummel, og skal du lave fuldkornspasta så erstat noget af Tipo 00 eller Durummelet med fuldkornsmel, men lav den endeligt ikke kun på fuldkornsmel, der er ikke proteiner nok til at holde sammen på dejen når den rulles ud. Men prøv dig frem.
 
Som du kan se på billederne så har jeg disse to udvidelser til min Kenwood køkkenmasine, den ene kan instilles i tykkelsen. scalaen går fra 0 til 9, hvor 0 er det tykkeste.
 
Den anden rulle jeg har er den der kan lave båndpasta eller rettere sagt pasta fettuccine, de har en bredde på 6,3mm - det kommer jo helt an på hvad man skal lave, men for mit vedkommende så er det enten lasagne eller fettuccine jeg står og skal bruge, hvis andre udskæringer bliver nødvendige så kan jeg godt skære dem ud i hånden.
 
Ejer du ikke en pastamaskine så kan man godt rulle dejen ud med enten en kagerulle eller en rullepind. Men det kræver en del mere tid.
 
Bare for at du kan se hvordan Kenwoods Lasange ruller virker kan du se videoen her Kenwood Lasagne ruller.
 
 
 
  • Kategori Pasta
  • Sæsoner Alle
  • Sværhedsgrad Nem
  • ingredienser: 350 g Tipo 00 eller Durum mel, 50 g Fuldkorns mel, 4 stk Æg, 0.5 tsk Salt, 2 Spsk Olivenolie
Maltsirup til brød
Maltsirup til brød
Jeg har længe gået og leget med tanken om at farve, noget af det brød jeg går og bager, og jeg har længe gået og tænkt på at bage en art rundstykker som jeg fik for mange år siden fra den lokale bager der blev kaldt rugboller, og så er der lige rugfler som man kan købe ude i butikkerne på frost.
 
Malt sirup er god til brød, det giver blandt andet farve men også en anden slags smag. Det kan godt købes færdigt men du kan også selv lave det med kun 2 ingredienser i så det er ret nemt, samtidigt med at du selv kan lave det så er den hjemmelavet version også en hel del billigere, men hvis du ikke selv gider og stå at lave det, så kan du købe det færdigt lavet.
 
Så nu er det langt om længe blevet tid til at prøve at lave sirupen selv. Det er egentlig en meget enkel proces det eneste du skal bruge, er en mørk øl og brun farin. Der er ingen grund til at købe en dyr mørk øl, jeg snuppede, en som var på tilbud i Rema1000 til 10 kr for 1/2 liter.
 
  • Kategori Bagværk
  • Sæsoner Alle
  • Sværhedsgrad Nem
  • ingredienser: 500 g Brun Farin, 5 dl Mørk øl (Jeg brugte en Dunkel Erdinger)
Fremhævet
Piccalilli - Pickles
Piccalilli - Pickles

 Efterår, er tid til syltning og varme retter.
Her får du opskriften på den lækreste hjemmelavede pickles. Som jeg husker den fra hele min barndom og ungdom og ja som ung voksen. Det skal nævnes at mine forældre og jeg ikke har lavet den i de seneste mange år, det er mindst 25 år siden vi sidst har lavet den og nu giver jeg mig i kast med kunsten at lave en god lækker pickles eller Piccalilli.
(Som man jo netop kan lave året rundt – du behøver ikke at vente til efteråret).

Pickles er grøntsager i mindre stykker, syltet i en krydret eddikelage, og bruges som tilbehør i det salte køkken.
Denne udgave er en senneps-pickles, med sennep, karry og gurkemeje – en piccalilli, som den kaldes på engelsk.
Bagtanken er, at disse pickles skal være basis for hjemmelavet remoulade. Jeg husker at den mine forældre og ja min mormor hakkede den i kødhakkeren, på den mellem grove / fine skive.

Pickles er en super måde at få brugt resterne i grøntsagsskuffen på, her kan du få brugt stokken fra broccolien, det sidste af blomkålen, rodfrugtresterne eller…

I denne opskrift bruges gulerødder, blomkål, løg (zittauerløg - de alm. guleløg), drugeagurker og perleløg.
jeg har snydt lidt og købt drugeagurker på glas det er så nemt og man slipper for at stå og skulle salt og kogte dem først.

Du kan sagtens bruge andre grøntsager f.eks. blomkål, grønne bønner, grøn peber, squash, grønne tomater, hvidkål, pastinak, persillerod, ærter… du kan bruge det du lige har lyst til, dog ikke frugter. I den remulade som du ofte går ned og køber i supermarkedet, består for det meste af hvidkål og så stort set ikke andet, det er en billige måde.

Brug de grøntsagsrester, du lige har i grøntsagsskuffen eller på køkkenbordet, som du ikke har lyst til at bruge i en salat, men gerne vil have brugt, så de ikke bliver dårlige og ryger i skraldespanden. Men eftersom jeg ikke er den store tilhænger af rødpeber og jeg også syndes at rødpeber ikke høre hjemme i en remoulade så er der hverken gul-, grøn- eller rødpeber i denne opskrift kun læige her i denne tekst.

  • Kategori Vegetar / Vegansk
  • Sæsoner Alle
  • Sværhedsgrad Nem
  • ingredienser: 2 kg Gulerødder, 2 kg Blomkål, 600 g Løg, 800 g Drue agurk (på glas), 380 g Perleløg (På glas), 2500 g Lager eddike, 1000 g Sukker, 30 g Sennepspulver (Colemans), 20 g Gurkemeje, 20 g Østindisk karry (mild smag), 6 g Spidskommen, 6 g Korriander, 40 g Gule sennepsfrø, 250 g Majsstivelse, 2 dl Eddike lage
Valnøddestykker med maltsirup
Valnøddestykker med maltsirup
Jeg har i lang tid haft stor lyst til at lave noget mørkt brød, nu har jeg fundet løsningen ved at bruge Maltsirup, ved at bruge Maltsirup så får man også tilføjet en virkelig god smag samtidig med at det giver noget farve til brødet.
Både min mor og min hjemmevejleder var ret imponeret af dette lækre brød, som jeg her har fået tryllet frem, og malt smagen overdøver absolut ikke den gode smag fra valnødderne og smagen fra rugmelet.
  • Kategori Bagværk
  • Sæsoner Alle
  • Sværhedsgrad Super nem
  • ingredienser: 750 g Manitoba, 300 g Rugmel, 10 g Salt, 20 g Optimax Bageenzymer, 20 g Tørgær (Jeg brugte Rødgær), 100 g Valnødder (Groft revet på råkostmaskine), 100 g Malt Sirup (se opskrift her på siden), 100 g Rapsolie, 150 g Mørkt øl (Jeg brugte en Dunkel Erdinger), 450 G Vand
Fremhævet
Worcestershire Sauce (Engelsk sauce)
Worcestershire Sauce (Engelsk sauce)

Er du ligesom mig vild med engelsk sauce? der er mange forskellige smage i engelsksauce og det er det der giver den umami smags oplevelse som der er, men hvor stammer den fra, mange skriver at den ikke er engelsk, men tværtimod dansk, men den er altså ikke Dansk.

På den store Danske skriver de
Engelsk sauce, forskellige stærkt krydrede saucer udviklet i England i 1800-tallet af hjemvendte fra kolonierne. Hovedingredienserne er eddike, hvidløg, løg, Tamarindfrugt og krydderier, bl.a. peber og spansk peber. Worcestersauce er det første handels produkt af typen, produceret siden 1838. ( Kilde: Fakstorp, Jørgen: engelsk sauce i Den Store Danske på lex.dk. Hentet 21. august 2020 fra https://denstoredanske.lex.dk/engelsk_sauce)

Lea & Perrins - Den originale Worcestershire
Den slanke glasflaske med den sorte pikante væske og den karismatiske orange mærkat har haft sin faste plads i det britiske køkken i umindelige tider. Og i dag er den engelske sauce fra Worcester blevet et begreb verden over. I England kalder de den worcester sauce, udtales "wuster sauce" - mens vi andre kalder den "engelsk sauce". Mange har med mere eller mindre held forsøgt at efterligne den gennem tiden, men hvis det ikke er Lea & Perrins Worcestershire Sauce, så er det ikke den ægte og originale.

Bag om saucen
Og det er gennemgående for ingredienserne i saucen - at de er friske og de fineste af slagsen. Den præcise opskrift for saucen er kun kendt af få personer, men det er sluppet ud, at hovedingredienserne er vineddike, skalotteløg, hvidløg, Tamarind, ansjoser, salt, sukker og en række krydderier - men ingen kunstige farvestoffer, sødestoffer eller konserveringsmidler.

Den originale opskrift på Lea & Perrins originale Worcerstershire Sauce blev efter sigende hjembragt fra Østen af en britisk guvernør, som bad de to lokale apotekere John Lea og William Perrins lave en prøveproduktion. Men selvom Lea & Perrins fulgte opskriften nøje, var resultatet en grim skuffelse, og man afskrev opskriften som ubrugelig. Nogle år senere skulle der ryddes op, og man stødte igen på saucen, der var gemt væk på trætønder. Nu var smagen helt anderledes. Lagringen havde modnet saucen til en pikant og velsmagende kryddersauce, som hurtigt blev populær blandt apotekets kunder. Og siden 1837 er saucen blevet produceret efter den samme gamle opskrift på en lille fabrik i byen Worcester i Worcestershire. En lagrings tid på to år giver altså sammen med udsøgte ingredienser den originale krydrede sauce dén særlige smag, der kan pifte middagsretter op til både hverdag og fest. ( Kilde: https://www.pressport.com/dk/news/pressreleases/en-krydret-krabat-men-ganske-ufarlig-1194)

Nå men skal vi komme igang med opskriften?

PS: min opskrift her er meget tæt på at være som den originale L&P Worcestershire Sauce men ikke helt.

  • Kategori Saucer
  • Sæsoner Alle
  • Sværhedsgrad Meget svær
  • ingredienser: 5 dl Æble eddike, 4 fed Hvidløg, 120 g Hakket løg, 30 g Ansjosfiletter, 60 g Honning, 60 g Rørsukker eller Melasse, 60 g Tamarind pasta, 2 tsk Chili pulver, 1 tsk Stødt Nelliker