Open menu

Gennemse efter kategori

Oplev vores mest værdsatte opskrifter!

Estragon Eddike
  • lørdag, 6. juni 2020
Estragon Eddike

Anvendelse af estragon

Blade og unge skud af planten er et velkendt og populært krydderi, der indgår i blandinger som "fines herbes" og "bouquet garni" samt i bearnaisesauce og sauce tartare. I det franske køkken er kanin tilberedt med med dijonsennep og estragon en klassiker.

Medicinsk har planten været brugt for sine fordøjelsesfremmende, varmende, febernedsættende, vanddrivende, orme drivende og generelt stimulerende egenskaber. Tygning af bladende skulle hjælpe mod tandpine og hikke. Planten indeholder blandt andet store mængder A- og C-vitamin og jod.

 

 

 
Kategori: Essenser og olier
køkken type Latin
ingredienser: 6 L Heidelberg Lager eddike (lys), 2 Kg Frisk estragon blade og stilke , 500 G Skalotteløg
Hjemmelavet fuldkorns pasta
  • søndag, 23. februar 2020
Hjemmelavet fuldkorns pasta
Jeg har for mange år siden selv lavet min egen pasta og rullet det ud på en pastamaskine, den var med et håndsving. Men efter jeg har fået fat på Kenwood køkkenmaskine så kan man købe sig til ekstra udstyr så man selv kan stå og rulle sine lasagneplader ud, man kan og få lave strimler.   Det er altså så meget bedre at lave sin egen pasta, for man kan få den lige som man måtte ønske det, man kan lave den så tilpas grov som man vil eller med de smage man nu måtte ønske sig. Det vil sige at du kan tilsætte lige den smag du vil med f.eks. friskhakkede krydderurter, revet citronskal eller hvad man nu føler for.Det er forholdsvis nemt at lave sin egen pasta, men det kræver også lidt ekstra tid. Men når det så er skrevet, så bliver resultatet (efter min mening) også mange gange bedre end den færdigkøbte friske pasta.   Melet til pastaNår man normalt skal lave frisk pasta, skal man gå efter mel med højt proteinindhold, det kan være en god Tipo 00 eller Durummel, og skal du lave fuldkornspasta så erstat noget af Tipo 00 eller Durummelet med fuldkornsmel, men lav den endeligt ikke kun på fuldkornsmel, der er ikke proteiner nok til at holde sammen på dejen når den rulles ud. Men prøv dig frem.   Som du kan se på billederne så har jeg disse to udvidelser til min Kenwood køkkenmasine, den ene kan instilles i tykkelsen. scalaen går fra 0 til 9, hvor 0 er det tykkeste.   Den anden rulle jeg har er den der kan lave båndpasta eller rettere sagt pasta fettuccine, de har en bredde på 6,3mm - det kommer jo helt an på hvad man skal lave, men for mit vedkommende så er det enten lasagne eller fettuccine jeg står og skal bruge, hvis andre udskæringer bliver nødvendige så kan jeg godt skære dem ud i hånden.   Ejer du ikke en pastamaskine så kan man godt rulle dejen ud med enten en kagerulle eller en rullepind. Men det kræver en del mere tid.   Bare for at du kan se hvordan Kenwoods Lasange ruller virker kan du se videoen her Kenwood...
Kategori: Pasta
køkken type Latin
Sæsoner: Alle
ingredienser: 350 g Tipo 00 eller Durum mel, 50 g Fuldkorns mel, 4 stk Æg, 0.5 tsk Salt, 2 Spsk Olivenolie
Rugbrød med mange kerner
  • onsdag, 29. april 2020
Rugbrød med mange kerner
Hjemmebagt rugbrød, selvfølgelig med surdej, det tager naturligvis sin tid, men belønningen er stor, for smagen og duften er uforlignelig.
 
Rugbrød smager godt, synes mange. Det siges ovenikøbet, at der er danskere, der pakker rugbrød med i kufferten, når de skal ud at rejse. De kan simpelthen ikke undvære det. Og måske er det slet ikke noget nyt. Vikingerne havde sandsynligvis også rugbrød med i bådene, da de invaderede England omkring første årtusindskifte.
 
Uden at vi måske tænker særlig meget over det, så spiller rugbrød en vis rolle i danskernes selvforståelse. Mange vil uden tøven hævde, at smørrebrødet er noget særegent dansk, ligesom skoletidens madpakker med leverpostejssmurte rugbrødsmadder og salami for de fleste vist er noget lidt specielt. Det er nok også et særkende for danskerne, at vi er hurtige til at få rugbrød på bordet til både jule- og påskefrokosterne, ja vi kan vel dårligt forestille os dem uden! Så jo, det er nok ikke helt ved siden af, når vi tænker på det danske rugbrød som noget der adskiller sig fra brødkulturen i andre lande.
Opskrifen giver 2 til 3 rugbrød. 
 
Kategori: Bagværk
køkken type Latin
ingredienser: 200 g Skårende rugkerner, 100 g Solsikkekerner, 25 g Chiafrø, 100 g Græskarkerner, 300 g Vand, 200 g Surdej (find opskriften i beskrivelsen), 10 g Gær, 300 g Manitoba eller anden hvedemel, 450 g Rugmel, 400 g Vand, 20 g Salt, 2 spsk Honning
Surdej "Maude"
  • onsdag, 29. april 2020
Surdej "Maude"

Vil du lære at mestre teknikken på surdej og bage brød, boller eller rugbrød med et helt personligt præg?
Brødet får en let syrlig smag, masser af saftighed og god elastisk krumme.

Surdej er helt simpelt en blanding af mel og vand, der har fået lov at stå. Blandingen kan bruges som en erstatning for gær i din dej. Brød og bagværk bagt med surdej giver det færdigbagte brød, et resultat med en let syrlighed i smagen og en god elastisk krumme. For at lave din egen surdej skal du kun bruge vand og mel samt en god portion tålmodighed. Følg og prøv opskriften nedenfor. Det er faktisk ikke så svært som det lyder.

Det tager noget tid – cirka 6 dage – at starte en ny surdej op. Men det er helt sikkert ventetiden værd. Du skal starte med at blande rug, -hvedemel og vand og fodre 5 til 6 dage, før du har en surdej, der er livlig nok til at bage med.

Kategori: Bagværk
køkken type Latin
ingredienser: 50 g Vand, 25 g Hvedemel, 25 g Rugmel, 50 g Surdej, 75 g Vand, 25 g Hvedemel, 50 g Rugmel
Havregrynskager
  • søndag, 19. juli 2020
Havregrynskager

Hvor er de altså superlækre, disse knasende sprøde og søde havregrynskager, fyldt med den luftigste og lækreste smørcreme man kan drømme om.

En kop kaffe eller et krus the, en hyggestund med familien og en havregrynskage eller sammen med vennerne – jeg er solgt, og det samme var min mor jeg er yderst tilfreds med resultatet …

Havregrynskagerne kan sagtens spises uden smørcreme, jeg sidder med tanken om at komme Nutella imellem i stedet for smørcreme og de kan også sagtens laves mindre i størrelsen, så man dosere dem i teske størrelse i stedet for i spiseske. Så får man nogle små fine havregrynskager og på et større kagebord vil det være en super fin løsning.

Kategori: Kager
køkken type Latin
ingredienser: 150 g Smør, 0.5 tsk Vaniljesukker, 250 g Sukker, 2 stk Æg (størrelse m/l), 2 tsk Bagepulver, 3 Spsk Hvedemel, 250 g Havregryn, evt. finvalset, 0.5 tsk Vaniljesukker, 200 g Sukker, 1 dl Vand, 250 g Smør (Stuetempereret), 2 stk Æggeblommer (Pastusierede)
Hvedeknopper
  • mandag, 15. juli 2019
Hvedeknopper
Og jeg elsker duften og smagen af Kardemomme, jeg får næsten lyst til at synge Boller op og Boller ned i min mave, skønt at den sang intet har at gøre med Storebede dag. Men jeg elsker den her dag på året hvor man sidder sammen eller bare alene. Og vi er jo mange her i 2020 som holder sammen hver for sig, for at huske på at holde afstand for at beskytte de svage i samfundet.
 
Men for at vende tilbage til hvorfor vi spiser varme hveder, og den gode traditionen med at spise varme hveder opstod, fordi bededag skulle være en arbejdsfri bede- og bodsdag.
 
 
Når der blev ringet med kirkens store klokke, var det et signal til, at alle skulle holde fri, og al handel skulle ophøre. Man skulle faste indtil gudstjenesten og måtte hverken arbejde, rejse, lege eller spille.
 
 
Selv bageren skulle holde fri og kunne derfor ikke bage frisk brød på dagen. I stedet bagte bagerne hvedeknopper aftenen før, og folk kunne så købe dem dagen inden bededag og varme dem på selve dagen.
Kategori: Bagværk
køkken type Latin
ingredienser: 50 g Gær, 3 dl Vand, 2 tsk Kardemonde, 1 tsk Salt, 1 spsk Sukker, 1 stk Æg, 500 g Manitoba mel
Hurtige Ciabatta stykker
  • søndag, 26. juli 2020
Hurtige Ciabatta stykker
De her Ciabatta stykker kan jeg godt blive forfalden til, men jeg leder forsat efter en bedre opskrift, men de her er nemme, at lave i en hurtig vendning. Hvis man lige står og skal bruge dem dagen efter og ikke har tid til at vente 10 til 14 timer på at lave dem mere korrekt.
Kender du en god opskrift på Ciabatta stykker, så kontakt mig via kontakt menuen øverst på denne side, vælg opskrifter som emne og så er du igang med at kontakte mig.
Kategori: Bagværk
køkken type Latin
ingredienser: 12 g Tørgær, 12 g Salt, 8 g Sukker, 700 g Tipo 00, 12 g Bageenzym, 4 dl Varmt vand (35°C), 20 g Olivenolie
Spicy Focaccia boller
  • fredag, 1. maj 2020
Spicy Focaccia boller
Ferie ramt - det er ikke let at have ferie, slet ikke som mig, jeg har det bedst med fasterutiner.
Hvad gør man så for at være på toppen, jeg har jo i forvejen en opskrift på Foccacia bolle, den er så godt nok langtidshævet, men jeg måtte kaste mig ud i et nyt projekt, bare for at få tiden til at gå med noget andet. Så her er den så en helt anderledes opskrift på Foccacia boller.
I den her variant har jeg valgt at have både hvidløg og timian i selve dejen, men man kan jo lave den helt som man har lyst til. Så det kan udelades.
Forøvrigt så syndes jeg at Foccacia bollerne, har det med at blive lidt af en vane at have i fryseren, de er nemme og er en god løsning frem for en Pizza.
 
En stor tak skal lyde til https://www.louiogbearnaisen.dk/ for inspiration til denne opskrift.
Kategori: Bagværk Madbrød
køkken type Latin
ingredienser: 75 g Gær, 6 dl Vand, 2 spsk Salt, 2 spsk Sukker, 2 spsk Olivenolie, 800 g Tipo 00, 200 g Fuldkornsmel, 20 g Bageenzymer (Kan udelades), 450 g Kyllingbryst, 200 g Bacon, 300 g Revet cheddar (rød), 1 ds Hakkede tomater, 1 ds stor Tomat koncentrat, 1 spsk Olivenolie, 1 spsk Spidskommen, 1 tsk Chili, 3 fed Hvidløg
Fremhævet
Fuldkornsboller med havregrød og bageenzymer og tørgær
  • mandag, 15. juli 2019
Fuldkornsboller med havregrød og bageenzymer og tørgær
Havregrød har længe været en klassiker hos de danske børnefamilier. Det er der flere årsager til. Den første er at det nemt at lave ; den anden er at de fleste børn kan lide det ; den tredje er at det langtidsmættende og den sidste er at det er billigt. Havregrød er derudover en god måde at få gang i forbrændingen på, indeholder flere vigtige mineraler og vitaminer og en del essentielle sunde fedtsyrer. 

Fordelen ved at tilsætte havregrød til bollerne er, at de dels bliver mere grove men også, at havregrøden er med til at holde bollen lidt mere fugtig syndes jeg.
Kategori: Bagværk
køkken type Latin
ingredienser: 50 g Havregryn, 3.5 dl Vand, 0.5 tsk Salt, 200 g Fuldkornsmel, 1200 g Hvedemel med Fuldkorn, 400 g Manitoba, 30 g Tørgær, 30 g Bageenzymer (kan udelades), 20 g Salt, 30 g Sukker, 5 dl Vand, 3 Stk Æg, 1 portion Havregrød, 100 g Raps Olie (kan udelades)
Fremhævet
Okse Focaccia boller
  • lørdag, 16. maj 2020
Okse Focaccia boller
Corona ramt - det er ikke let med den Corona, slet ikke som mig, jeg har det bedst med fasterutiner.
Hvad gør man så for at komme op på toppen, jeg har jo i forvejen en opskrift på Foccacia boller, den er så godt nok langtidshævet, men jeg måtte kaste mig ud i et nyt projekt, bare for at få tiden til at gå med noget andet. Så her er den så en helt anderledes opskrift på Foccacia boller.
Forøvrigt så syndes jeg at Foccacia bollerne, har det med at blive lidt af en vane at have i fryseren, de er nemme og er en god løsning frem for en Pizza.
 
En stor tak skal lyde til https://www.louiogbearnaisen.dk/ for inspiration til denne opskrift.
Kategori: Bagværk Madbrød
køkken type Latin
ingredienser: 200 g Fuldkornsmel, 800 g Tipo 00, 30 g Tørgær (eller 75 g alm gær), 30 g Bageenzymer (Kan udelades), 2 spsk Salt, 2 spsk Sukker, 6 dl Vand, 2 spsk Olivenolie, 300 g Revet cheddar (rød), 250 g Løg i skiver, 200 g Knoldselleri (groft revet), 250 g Gulerødder (groft revet), 4 fed Hvidløg, 3 stk Chili (styrke 5), 1 kg Hakket oksekød 8-12%, 3 ds Hakkede tomater, 1 pk Tomatpassata, 2 ds stor Tomat koncentrat, 1 spsk Olivenolie, 1 dl Oregano, 1 spsk Salt (efter behov), 2 tsk Frisk kværnet sort peber