Gastrik
0
0
Super nem
Vil du selv lave den ultimative smags giver til dine mad retter så skal du prøve at lave Gastrik - det er super enkelt og nemt at lave.
 
Gastrik er en karameliseret sirup lavet af sukker og en eddike som kan være rød- eller hvidvins eddike eller en æbleeddike, i denne opskrift har jeg anvendt æble eddike.

For Gastrikken har både bitre, syrlige og sødmefulde smagsnoter foruden smagsnoter af nødder og frugt. Brug Gastrik til at smage dine retter til, hvad enten det er dressinger, saucer, gryderetter eller supper. Du kan også bruge den til at glasere kød, fisk og grøntsager med, hvor eddiken fremhæver umamismagen i kød og fisk.

Gastrik er også velegnet, når du laver mad med et minimum af fedt, da smags intensiteten i Gastrikken tilføjer din ret så stor smags oplevelse, at der ikke er samme behov for at bruge smør eller fløde til at runde fx en sauce eller suppe af.

 

Del denne opskrift

Kategori: Saucer

ingredienser

Sirup

2.5 dl Æble eddike
125 g Sukker

Gastrik fremgangsmåde

Smelt sukkeret til en mørk karamel på en pande eller i en tykbundet gryde ved lav varme. Brug gerne en bred gryde, så sukkeret ikke ligger i et tykt lag. Det kan alternativt være en tykbundet pande.

Men pas på, karamellen må endelig ikke få en brændt smag. Start fx med at smelte sukkeret ved mellemvarme, og som sukkeret så småt smelter, så skrue ned for varmen, så det ikke pludselig brænder på.

Tilsæt eddiken, pas på det ikke sprutter, og kog det hele igennem til karamellen igen er opløst, og gastrikken er kogt ind til en lind sirup. Det tager ca. 15-20 minutter.
 
Opbevar gastrikken i en flaske med prop eller skruelåg ved stuetemperatur, hvor den kan holde sig for evigt.

Del denne opskrift