Hjemmelavet fuldkorns pasta
0
0
Nem
Jeg har for mange år siden selv lavet min egen pasta og rullet det ud på en pastamaskine, den var med et håndsving. Men efter jeg har fået fat på Kenwood køkkenmaskine så kan man købe sig til ekstra udstyr så man selv kan stå og rulle sine lasagneplader ud, man kan og få lave strimler.
 
Det er altså så meget bedre at lave sin egen pasta, for man kan få den lige som man måtte ønske det, man kan lave den så tilpas grov som man vil eller med de smage man nu måtte ønske sig. Det vil sige at du kan tilsætte lige den smag du vil med f.eks. friskhakkede krydderurter, revet citronskal eller hvad man nu føler for.

Det er forholdsvis nemt at lave sin egen pasta, men det kræver også lidt ekstra tid. Men når det så er skrevet, så bliver resultatet (efter min mening) også mange gange bedre end den færdigkøbte friske pasta.
 
Melet til pasta
Når man normalt skal lave frisk pasta, skal man gå efter mel med højt proteinindhold, det kan være en god Tipo 00 eller Durummel, og skal du lave fuldkornspasta så erstat noget af Tipo 00 eller Durummelet med fuldkornsmel, men lav den endeligt ikke kun på fuldkornsmel, der er ikke proteiner nok til at holde sammen på dejen når den rulles ud. Men prøv dig frem.
 
Som du kan se på billederne så har jeg disse to udvidelser til min Kenwood køkkenmasine, den ene kan instilles i tykkelsen. scalaen går fra 0 til 9, hvor 0 er det tykkeste.
 
Den anden rulle jeg har er den der kan lave båndpasta eller rettere sagt pasta fettuccine, de har en bredde på 6,3mm - det kommer jo helt an på hvad man skal lave, men for mit vedkommende så er det enten lasagne eller fettuccine jeg står og skal bruge, hvis andre udskæringer bliver nødvendige så kan jeg godt skære dem ud i hånden.
 
Ejer du ikke en pastamaskine så kan man godt rulle dejen ud med enten en kagerulle eller en rullepind. Men det kræver en del mere tid.
 
Bare for at du kan se hvordan Kenwoods Lasange ruller virker kan du se videoen her Kenwood Lasagne ruller.
 
 
 

Del denne opskrift

Kategori: Pasta

ingredienser

Dejen

350 g Tipo 00 eller Durum mel
50 g Fuldkorns mel
4 stk Æg
0.5 tsk Salt
2 Spsk Olivenolie

Hjemmelavet fuldkorns pasta fremgangsmåde

Hæld melet op i røreskålen, eller ud på bordet og lav en fordybning i midten.

Slå æggene ud i fordybningen og tilsæt salt og olie.
Hvis du ælter dejen på bordet så, pisk æggene sammen med en gaffel - æg og mel vil langsomt blive blandet sammen. Saml til sidst dejen med hænderne, pak den ind i film (eller læg den i en plastikpose) og lad den hvile mindst 30 min. i køleskabet.

Hvis du har en røremaskine; Kom mel, salt, olie og æg i maskinens skål. Fastgør dejkrogen, og sæt den til hastighed 1-2, og ælt i 2 minutter, eller indtil dejen hænger sammen. Hvis du kender din røremaskine rigtigt godt kan du ælte dejen helt færdig på maskinen ellers læg dejen på en flad overflade, og ælt, indtil den er glat. Rul den derefter ind i folie, og lad den hvile i 30 minutter evt. i køleskabet.

Tag dejen ud af køleskabet, drys mel på bordet og del dejen i 2 stykker – dæk den ene del til med et fugtigt klæde. Flad det andet stykke dej ud med hænderne og kør det igennem på den bredeste/laveste indstilling på pastamaskinen.

Skru et hak op og kør den igennem der, fold dejen sammen på midten og kør den igennem laveste indstilling igen. Et hak op og kør den igennem igen. Fold dejen sammen og kør igennem igen. Gentag dette til du har en helt blød og smidig dej og husk at drysse med mel løbende.

Når dejen er blød og smidig rulles den helt ud. Jeg plejer at køre den igennem på 0, 1, 2, 3 og 4 (min pastamaskine går fra 0 til 9) afhængig af, hvor tynd pasta man ønsker. Skær evt. dejen over, hvis den er for lang, når den er kørt igennem det tyndeste/højeste trin som du ønsker det.

Skær nu pastaen ud i den ønskede form. Jeg bruger som regel min pastamaskine til at lave fettucine eller lasangeplader.

Har man ikke en pastamaskine, så er det bare at skære dejen ud med en god skarp kniv. Bare sørg for, at der er rigeligt med mel så pastaen ikke klistrer sammen. Skal du lave meget kan du med fordel købe et kosteskaft og så kun bruge dette skaft til at hænge dine lasagneplader eller fettucine eller anden udskæring op på altså kun hvis de er lange ?.

Find en god stor gryde på omkring 5 liter, du skal beregne at skulle koge 4 liter vand og der skal bruges ca. 10 g salt pr. liter vand - det giver letsaltet vand.
Kog pastaen i ca. 1-2 min. i rigeligt spilkogende letsaltet vand.

Se video

Recipe notes

Pasta skal koges 'al dente', så er den perfekt. Det er de magiske ord i italiensk madlavning. - det betyder, at der skal være lidt bid i , hvilket refererer til den lille modstand, der er, når man tager en bid af pastaen. Når du koger pasta, så kig efter, om den inderste kerne er hvid, når den er det, er det 'al dente'.

 

Variationer

Ekstra grov pasta
Udskift 100g  pastamel med 100 g. fuldkornsmel.

Grøn pasta 
Tilføj 150 g. sautéret spinat, husk og vrid det, så alt væsken forsvinder. Hak det med tilbehøret til en foodprocessor, og kom dte ned i pastablandingen. 

Tomata pasta
Tilføj 2 spsk. tomat koncentrat.

 

 

Del denne opskrift