Surdej "Maude"
0
0
Nem

Vil du lære at mestre teknikken på surdej og bage brød, boller eller rugbrød med et helt personligt præg?
Brødet får en let syrlig smag, masser af saftighed og god elastisk krumme.

Surdej er helt simpelt en blanding af mel og vand, der har fået lov at stå. Blandingen kan bruges som en erstatning for gær i din dej. Brød og bagværk bagt med surdej giver det færdigbagte brød, et resultat med en let syrlighed i smagen og en god elastisk krumme. For at lave din egen surdej skal du kun bruge vand og mel samt en god portion tålmodighed. Følg og prøv opskriften nedenfor. Det er faktisk ikke så svært som det lyder.

Det tager noget tid – cirka 6 dage – at starte en ny surdej op. Men det er helt sikkert ventetiden værd. Du skal starte med at blande rug, -hvedemel og vand og fodre 5 til 6 dage, før du har en surdej, der er livlig nok til at bage med.

Del denne opskrift

Kategori: Bagværk

ingredienser

Opstart af surdej

50 g Vand
25 g Hvedemel
25 g Rugmel

Fodring af surdej

50 g Surdej
75 g Vand
25 g Hvedemel
50 g Rugmel

Surdej "Maude" fremgangsmåde

Opstart af surdej
Kom vand og mel i en skål og rør det sammen. Skrab den surdej, der sidder på glassets side ned med en dejskraber, da det ellers kan risikere at mugne inden, at din surdej er klar.

Kom et låg eller klæde over glasset. Der skal være luft til surdejen, men stadig et låg eller klæde over, da surdejen ellers tørrer ud.

Stil glasset med surdejs-opstart et sted, hvor der er lidt køligere end stuetemperatur.

Lad surdejen arbejde i cirka et døgn. Når surdejen er vokset til dobbelt størrelse og har små luftbobler ned langs siden, så skal den fodres. Når du fjerner klædet/låget, så kan der være en tør skorpe på toppen af surdejen. Det er helt normalt, og den kasseres.
 
Fodring af surdejen
Fodre din surdej efter opskriften “fodringer af surdej”, kassér det overskydende surdej. Gentag processen med at placere din surdej et køligt sted let tildækket. Gentag fodringen cirka hver 24. time i 3 til 4 dage.

Efter de 3 til 4 fodringer hver 24. time er mængden af mælkesyrebakterier i surdejen ophobet. Mælkesyrebakterierne er de vigtige bakterier i surdejen.

Nu skal din surdejs-opstart laves til den endelig surdej, der kan bages med. Giv den et ekstra boost, ved at fodre den to gange på et døgn – morgen og aften.

For at teste om din surdej er klar til at bage med, kan du teste den således;
Kom kold/lunken vand i en skål og kom 1 tsk. surdej i vandet. Hvis surdejen flyder, så er den klar til at bage med. Hvis surdejen lægger sig på bunden, så skal den have lov til at stå lidt længere.
 

Recipe notes

Pasning og pleje af din surdej
Hvis du ikke bager hver dag, så kan du med fordel opbevare din surdej i køleskabet. Fodre din surdej én gang om ugen – også selvom du ikke skal bage. Det holder din surdej sund og rask. Hvis du er heldig så kan du nu have din egen surdej i mange år, nogle har berettet at de har haft den samme surdej i over 30 år.

Del denne opskrift