Open menu

Den fri ungdomsuddannelse

Kom jeg på som led i en omskoling, og her på denne uddannelse har jeg været meget igennem været på Bornholm på en ryste sammen tur, for at vi skulle lære hinanden bedre at kende, men jeg tog dem der var de svage i samfundet, dvs. dem som for at sige det mildt røg narko det skal med det samme siges at jeg aldrig selv har prøvet det og jeg kunne heller ikke finde på det.

Det startede på en Folkeoplysnings skole, og der næst skulle man vælge ud hvad man ville med sin fremtid, jeg valgte at få en uddannelse inden for IT området, men for at kunne få den uddannelse skulle man gennem nogle forskellige faser.

Jeg har derfor prøvet at arbejde på en lokal TV station og været med til at sætte både lys og lyd, jeg har prøvet at mixe råbånd sammen til det færdige resultat dvs. det som folk får at se. Det var spændende at være med til og når vi som seer ser et indslag i fjernsynet som tager 5 minutter, så har det måske taget 2 timer at lave det.

Jeg var også i praktik hos Odense Kommune i Skoleforvaltningen men det var ikke godt det var nær endt i kaos og ca. 3 mdr. før jeg kunne sige jeg var færdig med uddannelsen inden for IT området brød jeg sammen og måtte hoppe fra, det betyder så i dag at jeg besidder en stor mængde viden som jeg kan bruge, men som ikke er meget værd, jo den er meget værd for mig som person, men det betød også at jeg fandt mine grænser, jeg fandt min plads og det kan i læse mere om på næste side.

Den viden jeg har ligger på en underlig måde at jeg sætter mig ind i hvordan programmet virker, det til skal jeg måske bruge et par dage, derefter kan jeg så fortælle hvordan det virker og hvad der er vigtigt at vide, og hvad man skal kunne bruge, til det mest almindelige brug, det vil sige at jeg kan fortælle hvordan man bruger de mest gængse funktioner i et program, jeg vil med det samme skrive at jeg ikke er fejlfri, alle mennesker kan stave forkert eller lave fejl, der med kan det så skrives at der via. Internettet kan søges på diverse ordbøger, f.eks. har Dansk Sprognævn valg at lægge hele deres ordbog på Internettet, fordi det er den måde at unge gør deres erfaringer, også når de sidder hjemme med en skole opgave.

Men ikke nok med det, der findes andre store frie opslagsværk på Internettet, som brugere er med til at danne, ideen er at lave et opslagsværk som er verdens største og som er gratis at bruge. Navnet er Wikipedia som er en encyklopædi dvs. den ender med at omfatte mange sprog og mange kan bruge den, og den bliver gratis at bruge, fordi hvis du søger på noget bestemt og kan tilføje noget til det du finder så kan du hjælpe til med at udbygge den. Den er jeg også med i, så på den måde kan jeg hjælpe med at udbygge den viden jeg har, og når jeg skriver på den så er jeg den jeg er, der er ingen der tænker på at jeg har 4 hjul under mig, men det har jeg altså.

Men jeg måtte igen sande at jeg ikke kan klare dette pres som der stilles over for en, især ikke fra skoler f.eks. tekniske skoler og alm. arbejdspladser så jeg måtte finde en anden plads i samfundet, jeg søgte derfor pension som viste sig at skulle tage lang tid og koste mange timer, men de kunne ikke bortforklare at jeg havde forsøgt omskoling osv. jeg ved godt at vi er i et samfund hvor man forventer at folk skal arbejde.

Men samfundet skal også tage hensyn til dem der ikke kan arbejde og som bliver syge, men det gør samfundet ikke i dag, alle skal helst arbejde, og jo mere vi yder jo mindre får vi på en måde.

Vi får ikke det vi betaler for, busser og anden transport bliver dyre og det skal man betale for, maden stiger, og man skal have pengene til at slå til, vi skal betale for vand flere gange.

Derfor tog jeg kontakt til en skole med voksne med særligt behov den hedder ASV – Odense, og ASV står for Amtets Specialundervisning for Voksne med indlærings problemer. Det er jo ikke fordi jeg har svært ved at lære noget men fordi jeg skulle finde en plads i samfundet så jeg kunne lave noget. I forbindelse med Kommune reformen er navnet ændret til CSV Odense.

Note: Den frie ungdomsudannelse blev oprettet i 1995 og blev desværre afviklet i 2001, dvs. at den ikke eksistere mere i dag. 

Særligt Tilrettelagte Ungdomsuddannelse (STU) er efterfølgeren af Den frie ungdomsuddannelse.